Blog

Koelcel indelen

In veel branches wordt gebruik gemaakt van koelcellen. Een goede indeling van de koelcel zorgt voor efficiënt gebruik van de koeling. Wanneer er een logische indeling is, hoeft personeel niet te lang in de koelcel te staan om de juiste producten bij elkaar te zoeken. Daarnaast is het ook van belang de deur van de koelcel zo weinig mogelijk te openen om te voorkomen dat er te veel warme lucht de koelcel mee naar binnen komt.

Belang van een goede indeling van de koelcel

Uiteraard zijn er regels gesteld door de autoriteiten voor het indelen van een koelcel. Er mogen nooit producten op de grond van de koelcel worden geplaatst en producten in de koeling moeten altijd voorzien zijn van een datum.

Efficiënte indeling

Efficiënt indelen van je koel- of vriescel is erg belangrijk. Vaak lopen meerdere mensen de koelcel in en uit. Hoe langer en vaker de deur van de koelcel geopend moet worden, hoe meer verlies van koude lucht er is en hoe meer energie er verbruikt wordt. Daarnaast kun je de kwaliteit van je producten niet meer garanderen als de temperatuur in de koelcel te hoog oploopt. Wanneer alle producten een vaste plek hebben in de koelcel voorkomt dit onnodige zoektochten naar de juiste producten. Het is aan te raden om producten die vaak worden gebruikt, voor in de cel te leggen en producten die weinig worden gebruikt juist achterin. Probeer een duidelijk onderscheid te maken tussen de verschillende producten zodat er een goed overzicht in de koelcel is. Ieder bedrijf heeft zijn eigen indeling, maar hierbij een voorbeeld van hoe een horecabedrijf zijn koelcel zou kunnen indelen:

  • Linksonder in de cel: lunchproducten
  • Links midden in de cel: dinerproducten
  • Rechtsonder in de cel: visproducten
  • Rechts midden in de cel: vleesproducten
  • Rechtsboven in de cel: Vegetarische producten

Als u met uw personeel streeft naar een goede indeling van uw koelcel, zal uw koelcel zo efficiënt mogelijk worden gebruikt. Uw medewerkers hoeven niet lang te zoeken naar producten waardoor de deur minder lang en vaak open hoeft. Dit kan u een hoop schelen in de energiekosten!

Koelcel indelen met stellingen

Bij aanschaf van een koelcel is het goed om van tevoren al rekening te houden met de hoeveelheid producten die erin moeten komen te staan. Koop niet een te grote koelcel want dat kost onnodig veel energie, maar zorg ook dat je niet een te kleine koelcel aanschaft waardoor het overzicht in je koelcel kwijtraakt. Als je weet hoe groot de koelcel is, kun je gaan nadenken over welke stellingen je in je koelcel gaat zetten en met hoeveel planken. Er zijn zowel rechte stellingen als hoekstellingen in de koelcel te plaatsen. Bedenk goed wat voor uw onderneming de meest optimale inrichting is. De legborden of roosters zijn gemakkelijk weg te halen om op bepaalde plekken meer ruimte te creëren of om ze schoon te maken. Bij Vicon Koeltechniek kunt u ook terecht voor de rekstellingen voor de koelcellen.

Temperatuurverschillen binnen de koelcel

Voor het behoud van uw producten in de koelcel is het van belang dat de temperatuur zo contant mogelijk wordt gehouden. Daarnaast is het ook van belang dat de temperatuur in de gehele koelcel nagenoeg hetzelfde is. Warme lucht stijgt op, terwijl koude lucht juist laag blijft hangen. Zonder ventilatie zal er altijd een verschil zijn in temperatuur boven- en onderin de koelcel. Dit is niet alleen in een huis-tuin-en-keukenkoelkast het geval maar ook in professionele koelcellen. Om dit verschil in temperatuur minimaal te houden, wordt er gebruik gemaakt van een koelcelmotor. Houdt altijd rekening met eventuele temperatuurverschillen binnen de koelcel door externe factoren, bijvoorbeeld door een aangrenzende keuken. Leg hier dus zeker geen producten neer die zo koud mogelijk gehouden moeten worden. Mocht u vragen hebben over een juiste indeling van uw koelcel, dan geven wij u hierin graag advies. Ook bij de aankoop van een (nieuwe) koelcel kunt u altijd contact met ons opnemen, wij helpen u graag.