Blog

Koelcel bloemenhandel

Nederland is marktleider in de bloemenhandel. Er zijn ruim 3000 bedrijven in Nederland die zorgen voor deze omvangrijke productie van snijbloemen en potplanten. De Nederlandse groothandel is goed voor 60% van de wereldwijde bloemenhandel! Om al deze bloemen nog mooi bij de klant in de vaas te krijgen is een goede koeling van groot belang.

Snel koelen bloemen

Het is van belang dat bloemen, zodra de steel is doorgeknipt, snel worden afgekoeld tot 4-6 graden Celsius. De toevoer van voeding wordt gestopt zodra de bloem is afgesneden en gelijk begint dan het verval. Om de bloem zo lang mogelijk mooi in de vaas te kunnen laten staan, is het van belang het metabolisme van de bloem snel terug te brengen door middel van koeling.

Conserveren van de bloemen

Het is voor een lange levensduur van de bloemen, erg belangrijk om ze te koelen. Ook de luchtvochtigheid is erg belangrijk om de bloemen optimaal te kunnen conserveren. Niet alleen bij de groothandel is dit belangrijk, maar ook bij de bloemenwinkel. Een koelcel voor bloemen moet zo efficiënt mogelijk gebruikt kunnen worden. Uiteraard is dit in iedere branche belangrijk, maar in het geval van bloemen is een ruime koelcel zonder rekken nodig. Het koelen zelf kan op twee verschillende manieren:

  • Vacuümkoeler

Een vacuümkoeler zorgt voor een verlaging van de zuurstofconcentratie in de bloemen, waardoor het verwelkingsproces wordt vertraagd. In 15 minuten is de veldwarmte uit de bloem gehaald;

  • Precooler

Een precooler zorgt voor een continue temperatuur en luchtvochtigheid in de koelcel, maar zuigt deze, in tegenstelling tot hierboven, niet vacuüm. Het duurt enkele uren om de veldwarmte uit de bloemen te halen door middel van een precoolwand.

Hoe langer de bloemen gekoeld blijven, hoe langer het duurt voor het verval intreedt.

Luchtvochtigheid in de koelcel

De luchtvochtigheid in de koelcel voor bloemen is ook erg belangrijk. Bij een lage luchtvochtigheid drogen de bloemen uit omdat het verdampen van het water uit de bloemen en blaadjes gewoon doorgaat. Daarentegen mag de luchtvochtigheid nu ook weer niet te hoog zijn, want dan krijg je last van schimmels en ziektes. Het goed conserveren van uw bloemen luistert nauw. Vicon Koeltechniek denkt graag met u mee om tot een juiste koelinstallatie te komen voor optimaal behoud van uw bloemen.

Koelcel kopen

Vicon Koeltechniek heeft al 40 jaar ervaring in de koeltechniek en denkt graag mee aan de juiste koelcel voor uw branche. Er dient bij aanschaf van een koelcel voor bloemen rekening te worden gehouden met een aantal punten:

  • De hoeveelheid bloemen die erin moeten passen;
  • De ruimte die er beschikbaar is voor de koelcel;
  • De inrichting van de koelcel;
  • De deur van de koelcel;
  • Een vacuümkoeler of precooler.

Vicon koeltechniek bekijkt graag met u de mogelijkheden voor uw bloemenhandel. Of dit nu voor een bloemenwinkel is of voor een tussenhandel. Wij kijken naar de intensiteit van uw gebruik en stellen zo een koelcel voor u samen die precies voldoet aan uw wensen.

Goedkope en goede koelcel kopen

Vicon koeltechnieken biedt kwalitatief goede koelcellen en vriescellen aan van drie verschillende merken:

  • Viessmann
  • Isomasters
  • Poly

Deze merken zijn zeer betrouwbaar en met een goede prijs/kwaliteitverhouding. U kunt altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor vragen over de koeling van uw bloemen. Wij denken graag mee aan een passende oplossing voor het zo goed mogelijk conserveren van uw bloemen en bieden u graag een koelcel op maat. Of dit nu is in het plaatselijke bloemenwinkeltje of juist voor een grootschalige tussenhandel. Wij hebben ruime ervaring en bij Vicon Koeltechniek staat de klant altijd op nummer 1!